Uvajanje v vrtec

Rolly blog uvajanje v vrtec banner

Ne glede na to, ali svojega otroka tokrat prvič spremljamo v vrtec, ali se v vrtec vrača po počitnicah, ali morda samo nadaljuje obiskovanje vrtca, je september poln sprememb in zato tudi stresen. Morda celo bolj za starše kot za otroke. Spremeni se tempo življenja in ponovno imamo več obveznosti, več dela in bolj določeno rutino poklicnega ter družinskega življenja. Že pred septembrom je potrebno marsikaj urediti, potem pa se moramo navaditi na nov vsakdan ter ostati mirni, da se bo tudi otrok dobro počutil ter čim bolje sprejel vse spremembe, ki se mu dogajajo in niso lahke. Za nekatere je to uvajanje v vrtec, za druge zamenjava vrtčevske skupine, nova vzgojiteljica in novi prijatelji, morda celo zamenjava enote vrtca.

Pri vseh spremembah je najbolj pomembno, da smo starši mirni in otrokom nudimo stabilnost ter varnost, pa veliko ljubezni in razumevanja. Ker mi najbolje poznamo svojega otroka, bomo najbolje vedeli, kaj v nekem trenutku potrebuje in bomo lahko to zagovarjali. Nekateri otroci potrebujejo malo daljše uvajanje v vrtec, spet drugi se na novo okolje in ljudi navadijo skoraj takoj. Nekateri otroci se počutijo bolje, če jih uvaja mama, spet drugi morda potrebujejo očetovo oporo in trdnost ter je bolje, da jih uvaja oče. Pomembno se mi zdi, da se lahko takšne stvari dogovorimo skupaj z vzgojiteljico in da se doseže neki dogovor o uvajanju in obiskovanju vrtca, ki bo najboljši za otroka. Komunikacija med vsemi udeleženimi v ta proces je zelo pomembna. Prav tako je pomembna komunikacija, ki jo imamo starši z otrokom in pred otrokom.

Rolly blog uvajanje v vrtec solski copatki

Ne glede na starost otroka, ki sicer tudi igra pomembno vlogo pri uvajanju v vrtec, ker ima vsako razvojno obdobje otroka svoje značilnosti, je pomembno, da pred otrokom o vrtcu govorimo pozitivno, se izogibamo kakšnim sodbam in pretiranemu komentiranju dogajanja. Otrok začuti, ali smo mi dejansko pomirjeni s situacijo in sistemu zaupamo, ali imamo dvome, nas je strah, nismo zadovoljni z vzgojiteljico itn. Naše dojemanje situacije bo vplivalo na dojemanje otroka, zato je ključno, da se potrudimo s sprejemanjem okoliščin in z besedno ter nebesedno komunikacijo okoli otroka. Mame smo velikokrat bolj mirne po pogovoru z vzgojiteljico, zato je res dobro, da gremo prej na kakšen pogovor in se dogovorimo o tem, kako bo potekalo uvajanje in kaj vse otrok potrebuje za v vrtec. Tako bomo lahko pripravile vse stvari in se tudi miselno pripravile na potek, kar nam bo dalo občutek nadzora in nas zato pomirilo.

Vsak vrtec ima svoj seznam stvari, ki jih otrok potrebuje s seboj v vrtec, ampak običajno je potrebno imeti s seboj:

Ne pozabimo vseh stvari označiti z imenom in priimkom otroka. Prav tako označimo tudi vrhnja oblačila, ki naj jih ima s seboj, glede na vreme (kapica, jakna, jopa, tudi čevlji itd.).

Na uvajanje v vrtec ali na druge spremembe se lahko pripravimo tudi preko pogovora z otrokom, ki naj bo primeren starosti. Otroku na kratko povemo, kaj ga čaka, kako bo izgledal vsakdan v vrtcu, kdo bo tam z njim in kaj bodo v vrtcu vse počeli. Omenimo čim več dobrih strani vrtca, omenimo pa tudi, da bomo mi tačas v službi in bomo prišli ponj takoj, ko končamo. Mlajši otroci tega še ne bodo zmogli razumeti in bodo zavedanje o tem, da se mama vedno vrne po njih, šele pridobili in ravno zato je priporočljivo, da se čas, ko se vrnemo po otroka postopoma podaljšuje, kot je možno pri počasnejšem uvajanju.

Rolly blog uvajanje v vrtec vrtcevski copatki

Kot pripravo na uvajanje bi vam priporočala še:

Vse to, kar nas čaka, je običajen del njihovega otroštva, zato imejmo v mislih, da se bo otrok hitro prilagodil na spremembe in v vrtcu doživel nekaj svojih najlepših spominov na otroštvo. Srečno vsem!