ZAKAJ ŠOLSKI COPATI NE MOREJO BITI VEČNI

Zakaj solski copati ne morejo biti vecni banner rolly

NEKATERI SPOMINI NE ZBLEDIJO

Na šolske dni imamo zelo različne spomine. Na srečo je človeški um take narave, da slabo pozabimo, spominjamo pa se bolj ali manj le lepih reči. Na to, kaj bomo ohranili v svoji spominski skrinji, vplivajo različni dejavniki – načeloma velja, da bodo z nami skozi življenje hodili tisti spomini, ki jih naš razum ni cenzuriral ali preoblikoval.

Kaj imam v mislih? Zaznavanje s čutili je trajno in močno, nanj razum nima vpliva in v nas pusti dolgotrajen vtis. Vzemimo za primer vonj: četudi bomo sčasoma pozabili ime človeka, si bomo njegov vonj lahko priklicali v spomin še desetletja potem, ko smo ga nazadnje videli. Ali pa okus, le kdo se ne spomni babičinih piškotov, ki so se stopili v ustih kot nežna poletna sapica.

VONJ ŠOLSKIH COPAT

Priznam, nikoli ne bom pozabila obupnega vonja preznojenih šolskih copat. Najhuje je bilo v urah po telovadbi, ki smo jo, če smo bili res nesrečniki, imeli nekje na začetku urnika. Ali so tak obupen vonj imele samo noge mojega nesrečnega sošolca? Ali so bili krivi copati? Ali sem bila le preobčutljiva jaz?

Najbrž kombinacija vsega. Je pa dejstvo, da se nekaterim ljudem noge bolj potijo kot drugim, že zelo zgodaj v otroških letih in potem pozneje v šolskih klopeh. Taki smo, na srečo imamo na voljo dovolj možnosti, da se naravnim lastnostnim prilagodimo. Danes bi bila moja prva zapoved v takem primeru: izbira ustreznih copat.

Šolski copati rolly smile deček 1

OTROCI COPATE NOSIJO 6 UR NA DAN

Nekateri se čudijo temu, da je narediti par copat, ta na videz preprost izdelek, pravzaprav umetnost. Ampak o malih skrivnostih družinske obrti kdaj drugič, tokrat želim pisati o tem, da šolski copati ne morejo biti večni. Naredimo preprost izračun: šoloobvezni otrok nosi copate 6 ur na dan. Vsak dan. V njih sedi v učilnici in se igra z vrstniki med odmori. Marsikdaj v njih tudi telovadi.

Ne bom seštela, koliko ur v enem šolskem polletju to pomeni, pa tudi ne, kolikšno razdaljo je otrok v tem času s svojim šolskim obuvalom naredil. Mislim, da se vsi strinjamo, da je zadosti, če rečem, da veliko. Zelo veliko. Kvalitetni šolski copati so narejeni iz naravnih materialov, za katere pa velja enako kot za vse naravne materiale na tem svetu: niso večni.

Šolski copati rolly teen za punce

COPATI NE MOREJO BITI ZA ZMERAJ

Starši želijo otrokom kupiti stvari, ki bodo zdržale celo šolsko leto. Žal kljub prvovrstnim materialom marsikdaj to ni mogoče. Barvice se porabijo, flomastri posušijo, zvezki popišejo in copati obrabijo. Tako je, ker jih otroci uporabljajo, ne ker bi jih uničevali ali bi bili copati zanič.

Starši še nekako razumejo, da je ob šolskem polletju treba dopolniti peresnico, za copate pa se jim zdi, da bodo pa ja še zdržali do konca leta. Pa je res tako? Če drugega ne, za otroke radi rečemo, da rastejo kot gobe po dežju – in z njimi rastejo tudi njihova stopala. Četudi otrok nogico še nekako lahko stlači v copat, ki je prožen in raztegljiv, to ne pomeni, da je to dobro zanj.

STOPALO JE MOJSTROVINA

Leonardo da Vinci je dejal, da je človeško stopalo mojstrovina inženirstva in umetniško delo. Sestavljeno je iz 26 kosti, 33 sklepov in več kot 100 mišic, vezi in tetiv, kar predstavlja kar četrtino kosti in mišic celotnega telesa. Zato je tako zelo pomembno, da otroci v času razvoja uporabljajo obutev, ki omogoča naraven razvoj stopala, stopalnega loka in mehanizma hoje.

Šolski copati rolly fantje smile
Zakaj solski copati ne morejo biti vecni rolly

OB POLLETJU PREVERIMO TUDI ŠOLSKE COPATE

Po kakšnih površinah hodi otrok v šoli? Je povsod enako toplo? Ali čuti neravnine, mu drsi? Na kaj vse to vpliva? Ja, vem, veliko vprašanj je povezanih s tematiko ustreznih obuval, ne samo v šoli. To, kaj nosijo naši otroci, dejansko vpliva na pravilen razvoj skeleta in otrokovih motoričnih idr. sposobnosti – o tej izredno zanimivi temi bom pisala kdaj drugič.

Želela sem se vrniti na začetek, k zgodbi o neprijetnem vonju sošolčevih copat. Takrat so bili resda drugi časi, marsičesa nismo vedeli ali nam preprosto ni bilo na voljo, ne informacije in ne izdelki. Danes pa iz številnih raziskav in objav strokovnjakov vemo, kako pomembni so kakovostni šolski copati – da so narejeni iz naravnih materialov, ki dihajo in so koži prijazni, da ne drsijo ter omogočajo varno hojo. Premislek o tem, koliko časa otrok preživi v copatih, pa naj nas spomni in opomni, da vsaj ob šolskem polletju preverimo, v kakšnem stanju so šolski copati našega otroka.