NOVA ENERGIJA ZA NOV ZAČETEK

Nova energija za nov zacetek banner rolly copati

Čemu so namenjene šolske počitnice? Predvsem temu, da se imamo lepo – lepo pa se imamo lahko na mnogo načinov. Nekateri ljubijo morje ali jezera in si ne predstavljajo poletja brez čofotanja v vodi ter dolgih večerov ob morski obali. Tisti, ki niso ravno ljubitelji vročine, se morda raje odpravijo v hribe in se čudijo samoti tam gori, kjer je namesto večernega vrveža spokojna tišina. Pravzaprav pa je tudi doma lahko zelo lepo, za popolne počitnice potrebujemo le dobro družbo in prostor za ustvarjanje. Počitnice potrebujemo, da se spočijemo, počnemo stvari, ki jih imamo res radi in nas napolnijo z energijo. Kaj ste pa vi počeli to poletje?

POČITNIŠKE USTVARJALNICE

Za ustvarjanje je vedno pravi čas. Otroci prek ustvarjanja krepijo domišljijo, lahko se svobodno izražajo, rezultati njihovega dela pa jim dajejo pomemben občutek, da so nekaj dosegli. Z različnimi tehnikami risanja, barvanja, izrezovanja in lepljenja otroci spoznavajo barve, oblike, vadijo likovno izražanje in se urijo v reševanju problemov. Med izdelovanjem izražajo svoje misli in občutja, kar je zelo pomembno, da jih razumemo – z besedami se pač ne da povedati vsega. Zato je pomembno, da otroke v prostem času spodbujamo k ustvarjanju, s čimer krepijo tudi svoje motorične spretnosti, koordinacijo, pa seveda tudi organizacijo in načrtovanje, ki jim bosta v življenju še zelo prav prišli. Otroci, ki veliko ustvarjajo, hitreje mislijo in lažje sprejemajo odločitve. Navsezadnje je ustvarjanje tudi za nas odrasle čas za sprostitev in odkrivanje kreativnosti ter otroške energije, zato je skupno družinsko ustvarjanje dobrodošlo prav za vse družinske člane.

Nova energija za nov zacetek solski rolly copati

IDEJE IZ NARAVE

Narava je polna materialov za ustvarjanje. Ste kdaj pomislili, kaj vse lahko naredite že iz preprostih rečnih kamenčkov? Otroci vseh starosti se z veseljem lotijo poslikav, raznolike oblike kar kličejo po živalskih podobah ali motivih iz rastlinskega sveta. Kaj pa, če skupaj z otrokom poslikata kamenčke, ki jih bo kot darilo ob začetku šolskega leta lahko dal vsakemu izmed svojih prijateljev? Pri raziskovanju okolice lahko marsikaj zanimivega odkrijete in če ste odprtega duha, lahko najdete veliko idej za ustvarjanje. Iz listja, denimo, lahko ustvarite raznolike kolaže, organske oblike in naravne barve kar kličejo po hudomušnih zgodbicah.

SHRANITE POLETNE SPOMINE

Prepričani smo, da ste poleti veliko fotografirali. Sodite tudi vi med tiste, ki imate telefon poln fotografij, med katerimi se ne znajdete več? Se še spomnite dobrih starih foto albumov? Ob koncu poletja je idealni čas, da si vzamete večer ali dva in z otrokom skupaj naredite poletni počitniški album. Trenutki, ko boste skupaj izbirali najlepše fotografije, bodo dragoceni že sami po sebi zaradi skupaj preživetega časa in podoživljanja počitniškega obdobja. Ko bodo fotografije razvite in jih boste nalepili v poletni album, pa boste navdušeni nad končnim izdelkom – v trgovinicah za ustvarjanje ali na kreativnih spletnih straneh lahko najdete veliko idej za t. i. scrapbooking, s katerim bodo nalepljene fotografije več kot samo še en album.

Nova energija za nov zacetek solski rolly copati nedrsec podplat

PRIPRAVE NA NOVO ŠOLSKO LETO

Novo šolsko leto že trka na vrata. Nihče ne ve, kakšno bo, večina pa si želimo, da bi potekalo čim bolj tako, kot smo ga bili vajeni, in bi bili vsi otroci lahko ves čas v šolskih klopeh. Ne glede na to, kako bo šolsko leto potekalo, smo se spomladi naučili, da moramo tudi v domačem okolju poskrbeti, da bo imel otrok, ki obiskuje šolo, primeren delovni prostor. Ali veste, na kaj morate biti pri tem pozorni? Otrok naj ima prijeten kotiček za spanje, učenje in igro, sodobno pohištvo za otroške sobe običajno omogoča prilagodljivost in številne kombinacije.

STILSKA OSVEŽITEV DELOVNEGA KOTIČKA

Novo šolsko leto je kot nalašč za preobrazbo šolarjevega delovnega kotička. Ne potrebujemo veliko, za otroke je pomembno že, če sobo nekoliko preuredimo in dodamo kako malenkost. Zakaj? Otroci rastejo, z odraščanjem pa se spreminjajo tudi njihove potrebe ter njihov okus. Brloge svojih najmlajših lahko popestrite in osvežite brez večjih posegov in za malo denarja. Velika sprememba bo že, če otroško sobo na novo prebarvate. Izberite svetle, pozitivne tone, ki bodo spodbujali ustvarjalnost ter bodo otroku nudili tudi umirjenost za zbrano delo.

Nova energija za nov zacetek solski rolly copati usnjeni

PISALNA MIZA NAJ BO OB OKNU

Otrokovo delovno mizo je smiselno postaviti v bližino okna, in sicer tako, da svetloba prihaja s strani. Če je otrok desničar, naj svetloba na delovno površino prihaja z leve strani, če je levičar, pa z desne strani. Tako se izognemo senčenju in bo otrokovo delo, zlasti pisanje in branje, lažje. Če je na pisalni mizi postavljen tudi monitor, pazite, da za njim ni svetle površine okna, saj prilagajanje vida na različno svetle površine utrudi oko. Otroci imajo radi poličke za odlaganje in predalnike, v katere lahko pospravijo stvari in tako hitro uredijo nered na mizi. Namizna svetilka mora biti usmerjena na mizo, da se ne blešči otroku v oči ali na ekran računalnika.

TUDI ŠOLSKI COPATI SODIJO V ŠOLSKO TORBO

Ob začetku šolskega leta preverimo, ali ima otrok zares vse, kaj potrebuje. Če to storimo dovolj zgodaj, se izognemo pregovorni gneči zlasti v knjigarnah ob začetku šolskega leta v prvih dneh septembra. Nikar ne pozabite na nove šolske copate – prepričanje, da so stari še dovolj dobri, je zmotno. Otrokom noga hitro raste, ker imajo šolske copate na nogi ves dan, ne morete pričakovati, da bo en par zadostoval za celo šolsko leto. Tudi najboljši naravni materiali se ob celodnevni nošnji obrabijo in navzamejo vonja. Pri nakupu šolskih copat bodite pozorni, da bo otrokova noga v njih dihala ter da bodo hkrati dovolj topli, kar zagotavlja predvsem kakovosten podplat. Ker so otroške nogice različne močne in imajo mnogi otroci visok nart, se prepričajte, da je šolski copat udoben in otroka ne tišči. Navsezadnje, a ne najmanj pomembno, pomembno je, da so šolski copati otrokom všeč. Danes je na voljo mnogo različnih modelov v različnih barvah in različnih stilov, da si prav vsak otrok lahko najde copate zase, ki mu bodo ne samo všeč, ampak v veselje pri nošnji.

Nova energija za nov zacetek rolly copati za novo solsko leto