USTVARJANJE OSREČUJE IN PREŽENE SKRBI

Ustvarjanje osrecuje in prezene skrbi banner

Univerzalnega recepta za srečo ni mogoče napisati, osrečujejo nas lahko zelo različne stvari. Nekaj tega, kaj nas bo v življenju razveseljevalo, prinesemo s sabo oz. imamo zapisano v genih, kot radi rečemo. Pomembno je primarno okolje, v katerem odraščamo, zato naj bodo otrokove izkušnje pozitivne, polne ljubezni in sprejemanja. Ključnega pomena pri tem, ali bomo v življenju srečni ali nesrečni, pa je bržkone v tem, kakšne miselnosti smo: ali smo sami sebe prepričali, da se nekaj ne da, da smo zanič in nam ne bo uspelo. Ali pa, nasprotno, verjamemo, da zmoremo, da ni nemogočih poti, da si vztrajno prizadevamo za doseganje zastavljenih ciljev.

FIKSNA IN RAZVOJNA MISELNOST

Moč miselnosti je izjemna. Kadar je naša miselnost prožna in pozitivna, nam da krila, da tudi v kriznih trenutkih ne izgubimo volje in vere, ampak se iz izkušenj učimo in z novimi spoznanji nadaljujemo zadano pot. Toga miselnost pa nas zaustavlja, ker seje dvom, da nam nekaj ne bo uspelo, se vdamo v usodo in cilja ne dosežemo. Človekovo sposobnost za premagovanje problemov torej ne prinaša samo naravna nadarjenost, temveč predvsem, kakšne vrste miselnost premoremo.

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, kakšne so lastnosti velikih ljudi. Ljudi, ki so v življenju nekaj dosegli – morda so izumili nekaj novega, so uspešni v svojem poslu ali dosegajo odlične športne rezultate. Zakaj jim je uspelo? Osnova velikih dosežkov na vseh področjih življenja sta ljubezen do učenja in raziskovanja ter neomajna vztrajnost. Medtem ko se fiksna oz. toga miselnost pri življenjskih spodrsljajih zatakne, pa se prožna oz. razvojna miselnost iz tega, kar človek izkusi, nekaj nauči in to uporabi pri prihodnjih preizkušnjah.

Ustvarjanje osrecuje in prezene skrbi rolly

ZAČETEK ZGODBE ROLLY

Zgodba blagovne znamke Rolly copati izhaja iz navdušenja in veselja do dela z usnjem. Kadar nekaj delaš z ljubeznijo in verjameš v svoje delo, pri tem pa premoreš tudi potrebno mero vztrajnosti, se ti bodo želje in načrti prej ali slej izpolnili. Paulo Coelho je v svojem znanem delu Alkimist zapisal: »Če si nečesa res želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da bi se ti sanje uresničile.«

Odločitev o delu z usnjem je bila torej prva, še v šolskih letih na oddelku za modno oblikovanje. Se strinjate, da usnje, ta mehki in dišeči naravni material, nudi neskončne kreativne možnosti za ustvarjanje? Usnje je voljno za oblikovanje, ker je naravni material, se ti včasih zazdi celo, da je tvoj partner, sodelavec pri ustvarjanju, da usnje samo narekuje, kako želi biti ukrojeno. Kot mlad človek sem imela krila in neizmerno vero v to, da bom vse življenje ustvarjala unikatna modna oblačila in s svojimi strankami sooblikovala njihovo podobo, njihov modni izraz.

IZZIVI, VZPONI IN PADCI

Ker pa nobena zgodba ni premočrtna, celo v pravljicah in filmih gre kaj narobe, se je tudi oblikovanje modnih usnjenih oblačil že pred več kot desetletjem znašlo na razpotju. Trendi so neizprosni, v modni industriji pravila narekujejo veliki igralci, ki se ne zatekajo vedno k trajnostnim, za okolje in ljudi prijaznim praksam. Za doseganje nižje cene so nekateri delali korake, ki jim ne bi smeli biti v ponos.

V enem tistih trenutkov, ki človeku spremenijo življenje, sem prav v času velikih sprememb v modni industriji v roke dobila drobcen par copatk rožnate barve. Copatki so bili spominek s prijateljevega popotovanja. Od takrat je moje delo usmerjeno v oblikovanje udobnih modelov copat, zlasti za najmlajše, ter unikatnih aplikacij in detajlov zanje. Vsak model Rolly copat je narejen v mislih na končnega uporabnika: da ga bo nosil udobno, da ne bo tiščal in tudi drsel ne, da bo zračen. Dobro počutje uporabnika pa zame pomeni tudi, da so mu copati všeč, jih z veseljem obuje, ker so lepi, da postanejo del njegove identitete. Ja, tudi udobni in dobro oblikovani copati so lahko kamenček v mozaiku sreče, zakaj pa ne.

Ustvarjanje osrecuje in prezene skrbi rolly copati

PROSTOR ZA NAVDIH IN RAZISKOVANJE

Pa se vrnimo k miselnosti. Miselnost presega optimizem in pesimizem. Je način, kako gledamo sebe in svet. V svetu fiksnih lastnosti vse temelji na dokazovanju, kako pametni smo ali kako nam tako ali tako ne bo uspelo. V svetu prožnega spreminjanja pa gre za naravnanost, da se lahko prav vsakem trenutku naučimo nekaj novega. Da raziskujemo in razvijamo sebe.

Rolly copati so nastali v trenutku, ko sem vrata odprla nečemu novemu. Prišla sem do konca ene poti, a hitro se je pokazala druga. Pri nas so vrata spontanemu navdihu in radovednemu raziskovanju vedno odprta, kajti svet, v katerem živimo, ni statičen. Kdor razmišlja o rasti, verjame, da so izzivi ali celo neuspeh samo postaje na poti do cilja. Pravzaprav je res, da se vse da, četudi se včasih zdi, da ne bomo zmogli. V negotovih časih, ko ne vemo, kaj bo prinesel jutrišnji dan, je pomembno, da smo ustvarjalni. Ustvarjanje osrečuje in prežene skrbi. Navdih za lepe stvari lahko najdemo v preprostih vsakdanjih trenutkih, le pogledati moramo okrog sebe.

Irena Babič,
ustanoviteljica in direktorica