OTROCI SO ZDRAVI, KO SE POČUTIJO VARNE

Rolly blog otroci so zdravi ko se pocutijo varne banner

V času, ko marsikdo dela od doma in so nekateri otroci doma, imamo priložnost, da skupaj preživimo več časa. Se več gibamo skupaj, gremo v naravo in jesen izkoristimo za ustvarjalne trenutke s celo družino. Se povežemo, se pogovarjamo, smo skupaj ranljivi in močni ter si pokažemo, da se imamo radi. Ob tem pa gradimo na zaupanju. Potolažimo otroka, ko ga je strah, in mu zagotovimo, da bo vse vredu. Vedno znova.

Priložnost, da se povezujemo

Prav vsi si želimo zdravja. V teh kaotičnih časih se tega zavedamo še toliko bolj kot prej. Za kakovosten psihofizičen razvoj otroka in ohranjanje zdravja pa ni pomembno samo, da se izognemo obolenjem. Naši malčki in otroci bodo zdravi, zadovoljni in radostni, ko bodo čutili, da imajo doma, v bližini svojih najbližjih, varno zavetje – ne glede na vse. Pod okriljem iskrenih, iskrivih in toplih odnosov.

Rolly blog otroci so zdravi ko se pocutijo varne zakaj je to pomembno za otroka

Zakaj je to pomembno za otroka?

Odnos, ki ga bo otrok imel v življenju do samega sebe je ponotranjen odnos, ki ga je kot malček imel s svojimi najbližjimi. Odnos z mamo in očetom je osnova za vse druge odnose, ki sledijo. Pomemben pa je tudi sam odnos med mamo in očetom. To med drugim vpliva na samozavest, samospoštovanje, samozaupanje in samopodobo, ki jo bo otrok imel, ali pa ne. Pa tudi na to, kako se bo otrok socializiral, ali bo pri ustvarjanju vezi z drugimi uspešen ali ne. Otrok, ki odrašča v toksičnem okolju, kjer se ne počuti varnega, lahko razvije razne bolezni in obolenja.

Dobri odnosi so predvsem pristni

Pristnost. Iskrenost. To sta osnovi za odlične odnose. Ko si kot starši dopustimo biti ranljivi v bližini svojih najmlajših in jih resnično spustimo v svoj – notranji – svet. Takrat z njimi ustvarimo zares pristne vezi. Ob tem je pomembno, da otroku dosledno sporočamo, kako pomemben in vreden je za nas. Čisto vsak dan, z dejanji in besedami. Otroci to potrebujejo, tudi ko se ne zdi tako. Pa tudi jasno postavljena pravila in meje. Jasne smernice, kako naj se otrok vede, iz strani obeh staršev, zanj ustvarijo občutek varnosti. Otrok tako ve, kaj je prav in kaj ne in lažje sledi navodilom. Za odlične odnose pa je seveda pomemben tudi kakovostno preživet čas skupaj. Kaj vse lahko skupaj počnemo?

Rolly blog otroci so zdravi ko se pocutijo varne dobri odnosi so predvsem pristni

Aktivnosti na prostem in v gozdu

Jesen je čas, ki ga je lepo preživeti ob opazovanju narave. Listki, ki se barvajo iz zelene v rumeno, oranžno in rdečo in trenutek, ko se gozdne poti obarvajo v jesenske barve. Z družino se odpravimo v gozd. Vržimo listke v zrak. Pogovarjajmo se o rastlinah in živalih. Ujemimo žužke, kobilice, hrošča ali mravljo in jih opazujmo od blizu. Peljimo se s kolesom in poganjalčkom. Se lovimo, se igrajmo skrivalnice. Rišimo po asfaltu. Zazrimo se v oblake in opazimo, kakšnih oblik so. Objemimo drevo. Aktivnosti na prostem so za otroke in tudi odrasle blažilne. Omogočajo nam, da sprostimo notranje napetosti, se gibamo in zadihamo.

Kaj vse pa lahko počnemo doma?

V deževnih dneh se oblecimo v pelerine in dežne čevlje in se prav tako odpravimo ven. Skakanje po lužah je nekaj, kar otroci od nekdaj obožujejo. Ali pa preživimo čas doma. Ustvarjajmo. Uporabimo stvari, ki smo jih nabrali v gozdu in ustvarimo ježka z bodicami kostanja. Berimo knjige in specimo kruh ali sladico. Rišimo z barvicami, temperami, flomastri in se igrajmo družabne igre ali karte. Ustvarimo nakit, čudovite verižice, zapestnice in prstane. Ali pa se igrajmo dirkalne igre z avti ali pa pravo kmetijo s stroji. Vprašajmo eden drugega, kako smo. Skuhajmo čajanko in pripravimo filmski maraton, pri katerem se zavijemo v dekice in se cartamo.

Rolly blog otroci so zdravi ko se pocutijo varne tudi starsi se lahko ucimo od otrok

Tudi starši se lahko učimo od otrok

Ob vsem tem – opazujmo otroke in njihovo radovedno naravo. Naučimo se tudi sami kaj od njih. Spontanosti in zaupanja, spuščanja in popolnega doživljanja trenutkov kot to tako dobro znajo otroci. Predvsem pa, ohranjajmo pristne odnose, delimo drug z drugim kaj čutimo in kaj nas teži. V tem obdobju je najpomembneje ohranjati občutek varnosti in zaupanja, ki ga lahko ustvarimo drug za drugega.

Copati Mini za toplino in zdravo hojo

Ko smo doma in je hladno, se tudi obujmo letnemu času primerno. Čeprav je bosonoga hoja tista, ki je pomembna za pravilni razvoj stabilne hoje in krepitev stopalnih mišic otrok, so copati jeseni in pozimi nujni, da nas grejejo. Kolekcija Mini Rolly copatkov je zato oblikovana na način, da združuje lastnosti bosonoge hoje in vrhunskega obuvala za prve korake. Otroka podpira pri raziskovanju, naravnem gibanju, varni hoji, tekanju in igranju.

Rolly blog otroci so zdravi ko se pocutijo varne copati mini za toplino in zdravo hojo

Pričakovanja, upanje in praznični navdih

Copatki Rolly pa so tudi odlična ideja za praznična obdarovanja. Če iščete ideje, kaj lepega, prijetnega in uporabnega podariti otrokom, pokukajte v Rolly svet. Copati Baby Winter bodo z naravno ovčjo volno greli najmlajše v mrzlih dneh, model Mini Teady Bears bo z mehkimi materiali in obliko copatka podprl prve korake vašega malčka, z modelom Smile boste razveselil dečke, copati Ballerina Rose Gold ali Unicorn pa bodo s svetlečimi in čarobnimi motivi navdušili deklice. Kako razburljivo in polno pričakovanj!

Rolly blog otroci so zdravi ko se pocutijo varne pricakovanja upanja in praznicni navdih