Pomemben je material

Rolly blog pomemben je material banner

Ob poplavi produktov tudi izbira copatkov ni več preprosta. Obuvalo je v času odraščanja najbolj pomemben kos garderobe, saj kakovostna obutev omogoča, da se otroško stopalo razvija pravilno. Ker naši malčki preživijo v vrtcu ali šoli v copatih po več ur, je izbiri smiselno nameniti nekaj več pozornosti. Naša zgodba o popolnih copatkih se namreč začne z izbiro pravega materiala.

NADOMESTKI USNJA

Živimo v času, ko postaja veganski način prehranjevanja vedno bolj priljubljen. Bolj smo ozaveščeni o sestavinah v hrani, procesu njene pridelave, kakor tudi vplivu, ki ga ima živilska proizvodnja na okolje. Z oznako vegansko so označeni izdelki, ki ne vsebujejo komponent živalskega izvora oziroma niso proizvedeni s pomočjo živali, ni pa zagotovilo, da zmanjšujejo tudi onesnaževanje. Pod to oznako v tekstilni industriji namreč navadno najdemo umetne nadomestke usnja. To so plastične podlage, ki z obdelavo dobijo usnju podobno barvo in teksturo. Redkeje naletimo na alternative, ki so sicer popolnoma rastlinskega izvora, vendar pa zaradi svojih specifičnih lastnosti, ne morejo nadomestiti usnja v celoti. Svetujemo vam, da kot potrošnik primernost izdelka vedno ocenite na podlagi nalepke o sestavi, ki jo mora imeti vsak tekstilni izdelek, ki se trži v EU, saj boste le tako lahko ocenili, ali izdelek in njegove lastnosti ustrezajo vašim pričakovanjem.

NARAVNO USNJE

Človek uporablja usnje že od praveka. Živalske kože so bile med prvimi materiali, s katerimi je človek pokril svoje telo. Uporabljati jih je začel, ker so mu bile zlahka dostopne in še danes uporabljamo predvsem usnje, ki nastane kot stranski produkt živilske proizvodnje. Usnje je živalska koža, strojena brez dlake, ki je sestavljena iz kolagenskih vlaken, kot material je mehko, elastično in zračno. Če teh kož ne bi uporabili, bi pristale na odlagališčih smeti. Ob pravilni negi imajo izdelki iz usnja zelo dolgo življenjsko dobo in copatki iz tega materiala zlahka preživijo copate iz umetnih materialov. Nase vežejo veliko vlage, zato zmanjšujejo občutek vlažnosti, posledično se noga v obuvalu manj poti in ne prihaja do neprijetnih vonjav. Usnjeni copatki se z nošenjem oblikujejo po stopalu, zato so tudi udobnejši.

STROJENJE USNJA

Da pa se koža lahko uporabi za izdelavo različnih izdelkov, jo je treba predhodno primerno obdelati. Ta proces se imenuje strojenje. Pri njem se uporabljajo snovi, ki se kemično vežejo na beljakovinsko sestavo kože, zaradi česar se ta spremeni v usnje. Poznamo kemična in rastlinska oziroma vegetabilna strojila. Pri rastlinskem strojenju se uporabljajo taninske kisline, ki jih vsebujejo lubje, les, listi, plodovi in korenine rastlin. V tem procesu ni mogoče doseči vseh barvnih odtenkov, sploh svetlejših, usnje pa postane voljno in mehko šele z nošenjem. Pri kemičnem strojenju se najpogosteje uporabljajo kromove soli. Ta postopek je hitrejši, tako pridobljeno usnje pa je mehkejše. V našem podjetju proces izdelave usnja spremljamo od začetka do konca. Aktivno sodelujemo s proizvajalci in spremljamo sam proizvodni proces. Vsebnost vseh nedovoljenih snovi podjetja testirajo že v začetnih fazah strojenja, testiranja pa se opravijo tudi na pridobljenem usnju kakor tudi končnem izdelku. Tako dobimo tudi s kemičnim strojenjem varne in neoporečne izdelke.

NAŠ ROLLY

Blagovna znamka Rolly je del družinskega podjetja Ibba plus, kjer smo predani ljubezni do usnja in že od leta 1995 pomagamo tako posameznikom kot podjetjem, ki v svojem procesu potrebujejo ter uporabljajo usnje. Sodelujemo le s proizvajalci, ki nam posredujejo izjavo o skladnosti z uredbo REACH, katere namen je izboljšanje varovanja zdravja in ljudi pred tveganji, ki jih lahko povzročijo kemikalije, obenem pa spodbuja alternativne metode za oceno nevarnosti snovi, da bi se zmanjšalo število testiranj na živalih. Pri izbiri usnja, iz katerega izdelujemo otroške copatke Rolly, smo pozorni, da izbiramo usnje živali, ki so bile vzrejene za meso in nikoli ne uporabljamo materialov, ki so pridobljeni iz eksotičnih ali ogroženih živali. Material smo na vsebnost vseh v EU prepovedanih oziroma zdravju škodljivih snovi testirali v mednarodno priznanem nemškem laboratoriju. Testi so bili izvedeni ne samo na usnju, ampak tudi na vseh ostalih materialih, ki so potrebni za izdelavo, kot so lepila, podplati in elastike.

Rolly blog pomemben je material nas rolly

TEST ZVEZE POTROŠNIKOV SLOVENIJE

Copatki Rolly so bili na testu, ki ga je leta 2019 izvedla Zveza potrošnikov Slovenije, uspešni. Letos so testirali devet parov usnjenih šolskih copat in mednje uvrstili dva modela copatkov Rolly. Prvi par je prejel oceno zelo dobro v treh kategorijah, ustrezna sta bila tako material kakor tudi njegova kemična sestava, medtem ko je drugi par zaradi kemične sestave prejel oceno nezadovoljivo. Gre za model manjše serije, pri katerem so bile ugotovljene neustrezne vrednosti v zgornjem delu copatka. Zaradi navedenega smo serijo modela Rolly Beauty nemudoma odpoklicali iz celotnega tržišča.

Rolly blog pomemben je material pot naprej

POT NAPREJ

Svojim strankam se za napako iskreno opravičujemo. Zahvaljujemo se Zvezi potrošnikov Slovenije za povratno informacijo, ki nas je spodbudila, da uvedemo dodatne ukrepe, saj zahtevamo, da je usnje, ki ga uporabljamo, proizvedeno na odgovoren način. Blagovna znamka Rolly je na tržišču prisotna že več kot 20 let in naša vizija je ostati blagovna znamka za otroške copatke iz naravnih materialov, za katero sta kakovost in uporabniška izkušnja na prvem mestu. Čeprav je usnje zaradi svoje voljnosti in prepustnosti naša prva izbira, bomo v prihodnje kolekcije vključili več izdelkov iz naravnega bombaža, saj smo se odločili, da ponudimo alternativo tudi potrošnikom, ki dajejo prednost drugim naravnim materialom. Iz naše ustvarjalnosti se rojevajo novi in novi copatki, saj si želimo, da bi vsi otroci lahko uživali v zanje udobnih, varnih copatkih, ki bi jih razveseljevali. Vsaka ovira je priložnost za napredek, kadar je za to prava volja in mi jo imamo v izobilju.