Vrtiljak materinstva

Rolly blog vrtiljak materinstva banner

Občutek, ki te preplavi, ko dobiš svojega otroka prvič v naročje, se ne more primerjati z ničimer. Za vsako žensko je to prelomnica, ki ji spremeni življenje in od tistega trenutka naprej zagotovo nič več ni, kot je bilo prej. Spremenijo se prioritete. Spremenijo se želje, cilji in načrti. Spremeni se partnerski odnos. Spremeni se ženska. Z rojstvom otroka se rodi MAMA.

Četudi se na to vlogo pripravljaš devet mesecev, te nič ne more resnično pripraviti na vse, kar bo sledilo po rojstvu otroka. Nikoli si nisem mislila, da mi bo nekaj, kar je v svojem  bistvu zelo naporno in težko, dalo toliko veselja in ljubezni.

Nisem si mislila, da me bo materinstvo toliko naučilo. Da bom zaradi te izkušnje postala boljši človek. Da me bo naučilo brezpogojno ljubiti in dajati. Da bom premogla toliko razumevanja, potrpežljivosti in sočutja. Da bo materinstvo včasih iz mene potegnilo tisto najslabše in osvetlilo dele mene, na katerih moram delati ter mi pri tem pomagalo.

Nikoli si nisem mislila, da je možno nekoga ves čas nositi s sabo v srcu in mislih. Najprej pomisliti na njega in šele potem nase. Nisem si mislila, da sem tako močna in borbena. Prava levinja, kadar se gre za otroka.

Nisem si mislila, da je možno funkcionirati s tako malo spanca in biti hkrati na robu solz in smeha. Toliko različnih čustev in občutkov. Toliko skrbi in odgovornosti. In še tisočkrat več objemov, poljubčkov, nagajivih nasmeškov in iskric v očeh.

Rolly blog vrtiljak materinstva 1

Nisem si mislila, da bom kipela od ponosa že ob najmanjših dosežkih otroka, kot je kakanje v kahlico. V bistvu si niti približno nisem predstavljala, da se bo toliko mojih dni vrtelo okoli kakanja, lulanja, brisanja noskov in preoblačenja pobruhanih majic. Dni in noči.

Rolly blog vrtiljak materinstva 2

Nisem si mislila, da bo tako težko loviti ravnovesje med vlogo mame in ostalimi vlogami, ki jih opravljam. Da bodo trenutki, ko se mi bo zdelo, da ne zmorem več. Trenutki, ko bom dvomila vase. Da bo tako težko svojega otroka spustiti v svet in ga spodbujati k osamosvajanju, čeprav je to ena mojih osnovnih nalog. Nikoli si nisem mislila, da bo njegovo odraščanje tako grenko sladko. Da bodo leta minevala tako hitro.

Materinstvo ni sprehod po parku. Naše delo je zahtevno, odgovorno, velikokrat umazano in utrujajoče, pa vendar poplačano na najlepši možni način. Ko so majhni, s poljubčki in objemčki, potem imamo ta privilegij, da jih lahko opazujemo, kako odraščajo in svet doživljamo skozi njihove oči ter nato, če smo/bomo delo dobro opravile, je končno plačilo to, da smo/bomo vzgojile zrele odrasle posameznike, ki so samostojni, odgovorni, zadovoljni in delajo dobro. Kako hvaležne smo lahko, da doživljamo to izkušnjo!

Draga mama, naslednjič, ko boš vpeta v ta vrtiljak materinstva in boš imela občutek, da te je nekoliko preveč zavrtelo in da se malo loviš, se spomni na to, kako neverjetno lepo nalogo opravljaš in kako pomembna si za svojega otroka ter za družbo. Si nezamenljiva in hvala ti za tvoj trud!